Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΚΕ: Το Πολιτικό Γραφείο και η... παροπλισμένη προπαγάνδα
Τι αναφέρει η ΚΕ ύστερα από συνεδρίαση με θέμα τις εκλογικές αναμετρήσεις
ΚΚΕ: Το Πολιτικό Γραφείο και η... παροπλισμένη προπαγάνδα

Με έντονα τα στοιχεία αυτοκριτικής για τις αδυναμίες και τα λάθη του, το ΚΚΕ προχώρησε στην αποτίμηση της δράσης του το τελευταίο διάστημα, έχοντας ως επίκεντρο τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις και τη μεγάλη μείωση της εκλογικής δύναμής του.
Δυο είναι οι κύριοι άξονες στους οποίους «πατά» η αυτοκριτική προσέγγιση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Από τη μια τίθενται οι αδυναμίες του ΚΚΕ στο να στηρίξει με επάρκεια τη στρατηγική του, κάνοντάς την ελκυστική και κατανοητή για να διευρυνθεί ο περίγυρος του κόμματος. Από την άλλη, είναι οι λανθασμένοι χειρισμοί και οι αστοχίες της εκλογικής τακτικής, σε μια μάχη «κόντρα στο ρεύμα» και σε συνθήκες «εξαιρετικά δύσκολες και περίπλοκες»
Παράλληλα, διατηρώντας την πολιτική γραμμή που έχει χαράξει, και με το βλέμμα στο 19ο Συνέδριο, ο Περισσός θέτει στην αιχμή του δόρατός του, την ανάγκη παρεμβάσεων για να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις «σύνθετες απαιτήσεις και ανάγκες του λαού που αυξάνονται». Ιδιαίτερη εμφαση δίνεται σε μακροχρόνιες ελλείψεις στην κομματική δουλειά για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η οποία για το ΚΚΕ αποτελεί στόχο πρώτης γραμμής για την επόμενη ημέρα.
Οι παρατηρήσεις των στελεχών και των μελών του, σε συζητήσεις εντός των κομματικών οργάνων, αλλά και φίλων του ΚΚΕ, σε συσκέψεις που έγιναν, αποτέλεσαν τον «καμβά» της απόφασης που εξέδοσε η Κεντρική Επιτροπή, ύστερα από συνεδρίασή της (9 Ιουλίου 2012), με θέμα τα συμπεράσματα από τις εκλογικές αναμετρήσεις της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012.



Στο κείμενό της, η ΚΕ του ΚΚΕ κρίνει θετικά τη γενική πολιτική γραμμή με την οποία δόθηκε η εκλογική μάχη. Ομως, προσδιορίζει ως «το πρόβλημα» ότι δεν εντόπισε έγκαιρα «το βάθος της συνολικής μείωσης των δυο κομμάτων και ιδιαίτερα την κατάρρευση του ΠαΣοΚ, καθώς και την ισχυροποίηση-στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο επίθεσης στο Κόμμα».

Αστοχίες στην εκλογική τακτική
Στον Περισσό παραδέχονται ότι μόλις δεκαπέντε μέρες πριν από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση διαπίστωσαν την «απότομη στροφή» του κόσμου προς το ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αλλά και του ΚΚΕ.
Οπως τονίζεται, «η ουσία είναι ότι η ΚΕ δεν συγκέντρωσε την προσοχή της στο γεγονός ότι για πρώτη φορά, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μπροστά στον δοκιμαζόμενο λαό έμπαινε ζήτημα να επιλέξει ανάμεσα σε μια κυβέρνηση στη βάση της ΝΔ ή του ΠαΣοΚ από τη μια, ή μια κυβέρνηση της λεγόμενης «αριστερής συνεργασίας» με ΚΚΕ και ΔΗΜ.ΑΡ και μάλιστα με το ψεύτικο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για το πλεονέκτημα των 50 εδρών».
Το ΚΚΕ εκτιμά ότι έπρεπε να καθορίσει το πλαίσιο της πρώτης εκλογικής μάχης στο ίδιο πνεύμα που το επεξεργάσθηκε αμέσως μετά τις εκλογές της 6 Μαΐου, δηλαδή «να προτάξει το μέτωπο στην αυταπάτη της "αριστερής κυβέρνησης" με επεξεργασία και κωδικοποίηση κατάλληλων συνθημάτων».
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι δεν ανέδειξε έγκαιρα το ΣΥΡΙΖΑ ως «νέο πολιτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας», δεν έδωσε έγκαιρα απάντηση πώς βλέπει το ΚΚΕ το ζήτημα της κυβέρνησης της λαϊκής εξουσίας, πώς θα φθάσει ο πολιτικός αγώνας σε μια τέτοια έκβαση και με ποιες προϋποθέσεις, ώστε να κατανοηθεί γιατί το ΚΚΕ «δεν μετέχει σε κυβέρνηση «αστικής διαχείρισης της κρίσης, σε κυβέρνηση που πολιτεύεται στα πλαίσια του συστήματος, στο έδαφος δηλαδή του καπιταλισμού».
Πάντως, η ΚΕ του ΚΚΕ διευκρινίζει ότι δεν σημαίνει ότι αν στην πρώτη προεκλογική περίοδο είχε χαραχθεί εύστοχη εκλογική τακτική θα ήταν δυνατόν να ανατραπεί «το ρεφορμιστικό ρεύμα υπέρ κυβέρνησης διαχείρισης της κρίσης, η ανάπτυξη του οποίου έχει αντικειμενική βάση, πατά στις ανάγκες της αστικής εξουσίας». Όμως , σημειώνει, είναι πολύ πιθανό να είχε λιγότερες απώλειες, κυρίως να αποτρεπόταν ένα πνεύμα απογοήτευσης ιδιαίτερα στο χώρο των οπαδών και φίλων του ΚΚΕ «που δικαίως προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ότι ορισμένοι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ, αλλά «και ένα μικρό μέρος των κομματικών μελών» υποστήριξαν ότι θα αφαιρούνταν η πρωτοβουλία κινήσεων από το ΣΥΡΙΖΑ, αν το ΚΚΕ κατά τη διερευνητική εντολή έκανε μια κυβερνητική πρόταση - την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέρριπτε- θέτοντας το ζήτημα της αποδέσμευσης, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της ρήξης με τις επιλογές της ΕΕ και των μονοπωλίων.
Η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι σωστά δεν μπήκε το ΚΚΕ στη λογική συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ στη διερευνητική εντολή. «Το Κόμμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κάνει κινήσεις που επιτείνουν τη σύγχυση γύρω από το χαρακτήρα αυτού του φορέα ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ότι το αστικό πολιτικό σύστημα έχει εναλλακτικά σχέδια διαχείρισης», σημειώνει.

Οργανωτικές αδυναμίες
Ωστόσο, η εκλογική αναμέτρηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κεντρικής Επιτροπής, δεν ανέδειξε μόνο αστοχίες στην τακτική. Ανέδειξε τις μακροχρόνιες αδυναμίες και καθυστερήσεις στην κομματική δουλειά για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, την κομματική οικοδόμηση σε συνθήκες που υπάρχουν δυσκολίες στην οργάνωση των μαζών, ώστε να εξαντλούνται όλες οι δυνατότητες που απορρέουν από τις αντικειμενικές εξελίξεις.
Η Κεντρική Επιτροπή αποδέχεται ότι έχει ευθύνες γιατί δεν μπόρεσε να προσανατολίσει πρακτικά «όλο το Κόμμα να απευθύνεται κυρίως στις νεώτερες ηλικίες με κοινωνικοταξικά βέβαια κριτήρια». Επίσης, όσον αφορά στην οικοδόμηση στενών ιδεολογικοπολιτικών δεσμών με τους φίλους και οπαδούς, δίνει έμφαση στο ότι θα πρέπει το κομματικό δυναμικό να αναπτύξει μεγαλύτερη ικανότητα στην εκλαΐκευση των θέσεων του ΚΚΕ, της στρατηγικής του.

Το Πολιτικό Γραφείο, η… παροπλισμένη προπαγάνδα και ο ρόλος του Διαδικτύου
Είναι αξιοσημείωτο ότι επιρρίπτονται ευθύνες, ιδιαίτερα στο Πολιτικό Γραφείο, γιατί τις ανάγκες της προπαγάνδας τις αντιμετώπισε «αδύνατα και πίσω από τις απαιτήσεις», με συνεχείς επεξεργασίες ώστε «η ταξική συνείδηση να μην εκτρέπεται σε ανώδυνους δρόμους σε συνθήκες που οι μηχανισμοί χειραγώγησης και επηρεασμού είναι πολλοί, πολυπλόκαμοι».
Ευθέως αναφέρεται ότι η προπαγάνδα για τις θέσεις και τη στρατηγική του ΚΚΕ δεν είναι ζωντανή και εμπλουτισμένη με παραδείγματα και στοιχεία που βγαίνουν μέσα από τις εξελίξεις στο κίνημα, αλλά και στον κάθε κλάδο. Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης: «Δεν έχει αποκτήσει η προπαγάνδα μας ζωντανό εκλαϊκευτικό χαρακτήρα. Το θέμα της προπαγάνδας δεν είναι ζήτημα γενικά "επικοινωνιακής πολιτικής" και μάλιστα με κριτήριο το πώς διεξάγεται ο τηλεοπτικός διάλογος. Η αυτοκριτική της ΚΕ στο επίπεδο της προπαγάνδας αναφέρεται στις μορφές ζωντανής προπαγάνδας, που διευκολύνει τον διάλογο, τη συμμετοχή, και όχι την παθητική παρακολούθηση των λεγόμενων τηλεοπτικών εκπομπών που δεν μπορούν να δώσουν τον πλούτο των θέσεών μας, την τεκμηρίωση, τα κριτήρια».
Επίσης σημειώνεται ότι υποτιμήθηκε ο ρόλος του Διαδικτύου «στην πληροφόρηση της νεολαίας αλλά και ως όργανο επίθεσης στο Κόμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου